Odprta vrata kmetij

Kmetija Janka Jegliča, po domače kmetija Matijovc, leži v naselju Podbrezje v občini Naklo. Ukvarjajo se s sadjarsko in poljedelsko proizvodnjo, registrirane pa imajo tudi številne dopolnilne dejavnosti na kmetiji, med drugim predelavo sadja. Večino jabolk in hrušk prodajo kot namizno sadje, del pa v okviru dopolnilne dejavnosti na kmetiji predelajo v jabolčni sok, jabolčni kis in skuhajo viljamovko ter različna druga žganja. Nekaj sadja tudi posušijo v krhlje in jabolčni čips. Kmetija ima že dolgoletno tradicijo pridelave in predelave sadja. V svojih dveh sadovnjakih, ekstenzivnem in intenzivnem, pridelujejo predvsem jabolka, hruške, češnje, slive in orehe. Od leta 2018 je kmetija vključena v shemo Izbrana kakovost za sadje, skrbijo pa tudi za ohranitev avtohtonih sort jablan in hrušk. Kmetija bo kot eden od članov sadne verige v okviru projekta Odprta vrata kmetij predstavila del predelave sadja na kmetiji. Osredotočili se bodo predvsem na predelavo jabolk in hrušk v sadni sok, suhe krhlje in žganje. V okviru programov na kmetiji pa so se osredotočili na predelavo sadja v sadni sok, suho sadje ter žganje.  Programi so namenjeni različnim ciljnim skupinam – od  otrok osnovnih šol in vrtcev, srednješolcem, otrokom in odraslim s posebnimi potrebami, ženskam in upokojencem. Udeleženci bodo spoznali sadovnjak na kmetiji, tehnologijo predelave sadja, zahteve za ureditev prostorov za predelavo in opremo za predelavo, na koncu pa bodo izdelke kmetije tudi degustirali. Vsak posamezni program traja 4 ure, za obisk pa je potreben predhodni dogovor s kmetijo.

Povzeto po članku Odprta vrata kmetij