O nas

V Podbrezjah na Matijevčevi kmetiji sedaj gospodari že šesti rod Jegličev. Priimek Jeglič je v družinski kroniki zapisan že leta 1712, ko se je rodil Janez Jeglič. Tudi vsem naslednjim gospodarjem se je njihovo ime začelo s črko J (Jurij, Jakob, Jernej,…). Upamo, da se bo tradicija JJ nadaljevala tudi v sedmem rodu.
Kmetija se je iz roda v rod povečevala in gospodarsko krepila. Sedaj obdelujemo 17 hektarjev lastnih in najetih zemljišč (njive, sadovnjaki, travniki,…) in gospodarimo s 13 hektarji gozda. V zadnjih letih smo celotno kmetijo preusmerili v integrirano predelavo: že leta 1991 smo pričeli z integrirano pridelavo sadja, leta 2001 smo nadaljevali z integrirano predelavo zelenjave, v letu 2004 pa še z integriranim poljedelstvom.

Od sadja pridelujemo predvsem jabolka in hruške, za predelavo pa tudi češplje in slive. Večino jabolk in hrušk prodamo kot namizno sadje, del pa predelamo v sladki mošt, jabolčni kis in skuhamo viljamovko in različna druga žganja. Nekaj jabolk, hrušk in sliv pa tudi posušimo.
V začetku junija je pri nas možno dobiti zgodnji krompir, v jeseni pa tudi poznega. Na njivah pridelujemo rdeče, belo in kitajsko zelje. Nekaj zelja tudi naribamo, klasično kisamo v hrastovih kadeh in s prodajo pričnemo po 1. novembru.
Vse pridelke je možno pri nas kupiti tudi preko zime do zgodnjega poletja, oziroma dokler zaloge na poidejo. Za njihovo skladiščenje imamo dve sodobni hladilnici.
V hlevu imamo 20 krav simentalske pasme. Sveže ohlajeno kravje mleko vam tudi ponudimo, sicer pa ga prodajamo v mlekarno.

Domača kronika

 

 

Kmetija Matijovc je vključena v Program razvoja podeželja

Program razvoj podeželja